Tjernobylolyckan och dess följder - igår och i dag


 Monica Antonsson
1998


TJERNOBYL


Olyckan ......................................................................................................... 2

Räddningsarbetet ........................................................................................... 4

Uppröjningen / saneringsarbetet ..................................................................... 6

Sjukhuset i Moskva, de första döda (Ur: Bön för Tjernobyl) .......................... 8

Evakueringen ................................................................................................ 9

Det svarta molnet / spridningen av radioaktivitet över världen ...................... 11

Följderna - nedsmutsningen av hav och länder .............................................. 12

Följderna - de medicinska / maten etc ........................................................... 13

Anläggningen i dag ....................................................................................... 16

Likvidatörerna / de som sanerade ................................................................. 20

Sverige ......................................................................................................... 22

Framtiden / risker / åtgärder / omvärlden ...................................................... 23

Reaktorn - fakta ........................................................................................... 25

Informationen - den ryska till allmänheten ..................................................... 27

Geografi - Tjernobyl på kartan ...................................................................... 28

Zonen ........................................................................................................... 29

Vitryssland / Belarus ..................................................................................... 30




OLYCKAN

Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl hade aldrig hänt, om inte personalen som arbetade i kontrollrummet natten mot den 26 april 1986 hade kopplat bort säkerhetssystemen.
- De skulle utföra ett experiment och trodde sig kunna hantera en galopperande kärnkraftsreaktor, säger Slavic Grisin, president för Tjernobyl Union.

Det var strax efter midnatt lördagen den 26 april 1986 som ett prov med en spänninsregulator skulle genomföras i kärnkraftverkets fjärde reaktor i Tjernobyl. Liknande experimentet hade genomförts tidigare utan problem, när kraftleveranserna till Kiev varit tillfälligt avstängda. Den här kvällen kom oväntat en begäran från kraftkontrollen i Kiev om ytterligare nio timmars leverans som behövdes för fabrikerna.

Om operatörerna Valerij Chodemtjuk och Vladimir Sjisjnok hade avbrutit provet och gått hem, hade ingen olycka skett. I stället kopplade de från säkerhetssystemen och genomförde experimentet mot alla säkerhetsföreskrifter. Temperaturen stiger tills grafiken runt bränslestavarna fattar eld. Några sekunder senare, klockan 01.23.58 rysk tid, exploderade reaktor fyra i Tjernobyl. I Sverige var klockan bara 23:23 på fredagskvällen.

Amerikansk forskningsrapport: kl 01:24:00.

De som gjorde provet bröt mot säkerhetsföreskrifterna. System som automatiskt ska stoppa reaktorn om något går fel hade kopplats bort varpå de tappade kontrollen och reaktorn skenade.

I dag är experterna tveksamma om en reaktorinneslutning i T skulle ha minskat katastrofens följder. Inte heller snabbstoppet hade hjälpt, även om det fungerat. (DN)

Reaktortaket föll in när delar av byggnaden rasade samman. Sjisjenok dog av sina brännskador klockan 10 på förmiddagen. Chodemtjuk kunde aldrig hittas, han blev kvar under ruinerna. Förutom dem befann sig 400 arbetare i kärnkraftverket.
Glödande bränsle- och grafitfragment kastades högt upp i luften liksom stoft från den pulvriserade härden. Det mesta föll ned i kraftverkets närhet och orsakade ett 30-tal bränder. Ur reaktorn steg också ett moln med radioaktiva partiklar av 21 slag eller 50 miljoner curie radionuklider över tusen meter upp i luften varifrån det fördes bort med vindarna för att sprida sitt gift över världen.

De tyngre partiklarna föll ner medan lättare stoft bars bort av vinden.

Neutronerna som slungas ut efter en kärnklyvning av en uranatom måste bromsas för att kunna klyva fler urankärnor och upprätthålla kedjereaktionen. I Tjernobylverket bromsas neutronerna av grafit, dvs kol, och när kol blir för varmt börjar det brinna explosionsartat. Tjernobyl saknade reaktorinneslutning, därför blev olyckan allvarlig.

Det viktigaste med denna reaktor är att när reaktorn producerar mindre än 20% av den maximala effekten, så blir den mycket instabil och benägen att plötsligt öka i effekt. Det var en av de viktigaste orsakerna till olyckan.
(Det var när reaktorn skulle stängas av för årlig översyn som olyckan hände.)

Under avstängningen ville man kolla om den avstannande turbinen skulle kunna ge tillräckligt med ström för att hålla igång säkerhetsanordningarna och pumparna till härdens kylvatten - medan man övergick till annan kraftkälla.
Under testet stängde de av NÖDKYLSYSTEMET TILL HÄRDEN - utan att de säkerhetsansvariga informerats.

Medan nedstängningen var igång - fick man besked om att man inte kunde fortsätta. Elen behövdes. I enlighet med planerna stängdes däremot nödkylsystemet ner efter en timme - medan reaktorn gick på halvfart. Först vid 23-tiden fortsatte man nedstängningen av reaktorn. Det ledde till att den blev överhettad varvid en ångexplosion inträffade. Andra smällen var en fuel vapour (am report)

Kl 13.05 hade man kommit ned till 50% effekt och ställde av den ena turbingeneratorn. Provet förbereddes av en elingenjör utan reaktorkunskaper.
Kl 14 ständges nödkylningssystemet i enlighet med provprogrammet. Samtidigt fick dock den fortsatta nedgången i effekt avbrytas pga kraftbehovet i området begärde kraftkontrollen fortsatt drift vid 50%. Trots den förlängda effektdriften återställdes inte nödkylningssystemet vilket var ett brott mot de säkerhetstekniska föreskrifterna.
Kl 23 .10 återupptogs effektnedgången inför provet. Driftbemanningen var 3 personer i kontrollrummet och 4 i turbinhallen. Totalt tjänstgjorde 176 personer på nattskiftet vid de 4 blocken. Dessutom pågick anläggningsarbeten för blocken 5 och 6 med ett nattskift om 268 personer.
Kl 1.00 var reaktorn någorlunda stabil. ...  KL 01:23:45 Reaktorn skenar.
Se vidare: Industridept. App 2:3

Flera orsaker (industridept, s C35)
- en reaktorkonstruktion som i vissa lägen uppvisar stark ångblåskoefficient - möjlighet till snabb effektökning.
- ett snabbstoppsystem som kan ha för lång reaktionstid i förhållande till snabbheten i effektökning.
- möjligheten för driftpersonalen att genom enkla ingrepp försätta vitala säkerhetssystem ur spel.
- Instrument i kontrollrummet som inte tillräckligt tydligt varnade om instabilitet och otillåtet driftläge.
- driftpersonal som inte var tillräckligt insatt i reaktorns säkerhetsegenskaper vid låg effekt.
- bristfällig säkerhetsgranskning och allmänt låg säkerhetsmoral.
mm




RÄDDNINGSARBETET

Det var brandförmännen Pravik och Kibenok var i tjänst i de närbelägna städerna Pripjat och Tjernobyl när larmet gick. På avstånd kunde de höra de två explosionerna och se lågor slå upp ur den trasiga reaktorn. De ryckte ut med tre brandstyrkor om vardera 14 man och var på plats inom en dryg kvart. Dessutom inkallades alla brandmän som var lediga. Ungefär samtidigt slog Zinaida Fjodorovna, som hade nattjour på Tjernobyls meterologiska station, 2 km norr om kraftverket i staden Pripjat, larm till Ukrainas hydrologiska meteorologiska centrum om onormalt höga radioaktiva värden.

Ett 100-tal brandmän lyckades släcka bränderna på bara några timmar. Den glödande reaktorn kunde de dock inte närma sig. Det var alltför farligt. Släckningsförsök med vatten som bara förångats hade för övrigt bara förvärrat situationen. Enda utvägen blev att försöka bygga in den brinnande härden med totalt 5000 ton bor, dolomit, sand, lera och bly (kapsla in radioaktiviteten). Sand stoppar syretillförseln, bly begränsar radioaktiv strålning och bor hindrar kärnklyvning.
Kapacitet: 1 ton i minuten, tack vare supermaktens militära resurser.


Arbetet påbörjades från helikopter redan på söndagen. Därigenom kunde härden av 20 ton kärnbränsle kylas ned, varpå utsläppen minskade. De ansvariga vågade inte fortsätta belasta reaktorn från luften, varpå värmen steg och utsläppen ökade på nytt. Då grävde 400 gruvarbetare i stället en tunnel under reaktorn varifrån härden kyldes ned med flytande kväve och frysa ”jordkudden” som annars hade sjunkit ned i grundvattnet. Nakna, i över 50 graders hetta, kröp de mot döden på alla fyra med små gruvvagnar framför sig. Därefter monterades en jättelik betongsarkofag över den  havererade reaktorn med hjälp av robotar och helikoptrar. Den stod färdig i november 1986 men till och med robotarna dog av radioaktiviteten.

(En uppgift om att betongplatta gjutits under härden - Fredrik Fallenius)

Reaktorhärden 7 m högt och 12 m i diameter.

Brandchefen, majoren och tvåbarnspappan Leonid Teljatnikov, 35, organiserade släckningsarbetet under tre timmar och var själv 3-5 meter från lågorna - ett inferno av hetta och radioaktiv strålning. I reaktorn dånade eldslågorna redan i minst fem våningar. Det gällde att förhindra spridning till de övriga tre reaktorerna. Han kände till faran men anade säkert inte att han och 202 eller 237 (uppgifterna varierar) andra skulle drabbas av akut strålsjuka. Tillsammans med 27 andra fördes han till Moskva för att dö en plågsam död. De är begravda där, de 28 som dog först, på Mitinokyrkogården i lödda zinkkistor under halvmetertjocka blyförsedda betongplattor på grund av strålningsrisken. Familjerna får nöja sig med att de vara hjältar.

Brandmännen var dåligt utrustade, dåligt informerade och dåligt tränade för det svåra arbetet. Några började redan under brandbekämpningen må illa vilket är en indikation på exposition av höga stråldoser. Under de första tre dagarna hade 299 fall av strålsjuka upptäckts, de sändes till Kiev och Moskva för specialbehandling.

Brandmännen kämpade hjältemodigt för att förhindra att branden spred sig till reaktor 3.

UPPRÖJNING

Totalt sattes omkring 800 000 människor - likvidatörer - in i saneringsarbetet. Hälften kom från armén och hälften från civila organisationer. Hur många som tvångshämtades från exempelvis Baltikum finns ingen säker statistik på. Av 500 tvångskommenderade från en stad Cesis i Lettland återkom fem.
- De dog inte på en gång, de flesta dock i cancer och andra sjukdomar sedan de kommit hem, säger Sven Nahlin.

- Många utsattes för höga strålningsdoser de två första åren efter olyckan, säger Slavic Grisin. Över 10 000 människor dog.

Totalt sattes 210 militära förband om 340 000 värnpliktiga sattes in för att röja undan följderna av haveriet. Värst utsatta var de 3 600 soldater som rensade taket och som utrustades med blyförkläden mot en strålning som kom underifrån. De fick arbeta upp till två minuter per dag innan de fick avsked från armén med diplom och en premie på 100 rubel. De dog men upphöjdes till hjältar. Sak samma med dem som lovades guld och gröna skogar för att dyka ned i tungvattnet och öppna luckan till utsläppsventilen.

Bränderna var släckta kl 5 på morgonen - utom den eld som brutit ut i grafiten i reaktorn. Mer svårsläckt. Anges släckt den 9 maj.

Pripyat
Man forslade bort nedsmutsad jord, tvättade byggnader, rensade vägar och renade vattendrag. De lade ned mycket tid på att rena offentliga byggnader, sjukhus och skolor, där mycket folk uppehöll sig. De vattnade gatorna i städerna för att hindra dem från att damma.


Utanför 30 km zonen var ansträngningarna inte lika stora.

De människor som stannade kvar i de värst drabbade områden erbjöds ekonomisk hjälp samt gratis läkarundersökning årligen.

Saningesarbetarna levde under mycket pressade förhållanden och hade troligen själva svårt att bedöma hur farligt arbetet var. Hög konsumtio av cigaretter och sprid. Speciellt med tanke på att det spreds uppgift om att alkohol var ett bra botemedel mot strålning. Därför kan finnas flera skäl till överdödlighet bland sanerarna.

Det finns undersökningar av saneringsarbetare där man påvisat ökad frekvens av våldsam död - självmord, olyckor etc. Det kan möjligen bero på en ökad frekvens av alkoholism bland saneringsarbetarna.
I och för sig är det riktigt att alkohol (etanol) kan reducera effekten av joniserande strålning men för att detta ska ske, fordras etanolkoncentrationer som klart överstiger etanolens dödliga doser (5 promille). (Karl Johan Johansson)

Omfattande saneringsarbeten har gjorts genom att skrapa av det översta skiktet jord kring skolor och barnhem och byta ut takmaterialet i de fall detta var kraftigt kontaminerat. På åkermark får man genom plöjning en reducering av externdoserna då radiocesium omplaceras till djupare liggande lager.
Kostnaderna för de omfattande saneringsarbetena är mycket stora. Sarkofagen uppges ha kostat 100 miljarder kr. Den måste troligen förstärkas - eller måste man försöka rensa ut de radioaktiva ämnena ur reaktorn.
Den totala kostnaden för olyckan landar på mellan 1000 och 2000 miljarder kr inkl evakuering av 200 000 människor, sanering i de värst drabbade områden och ersättningslivsmedel till strikt kontrollerade områden.



SJUKHUSET

- Läkaren vill inte att jag skulle vara hos honom, säger brandmannen Vasilij Ignatenkos änka i Svetlana Aleksijevitjs intervjubok ”Bön för Tjernobyl”. Han fick 16.000 röntgen och den dödliga dosen är 400. Han är ingen människa längre utan en reaktor. Ni kommer att brinna upp tillsammans.
Barnet hon födde var missbildat och dog. Det hade 28 röntgen i levern. 
Operatören Leonid Toptunuv, som försökte få igång skyddssystemet, hamnade på samma sjukhus. För att rädda honom hade läkarna behövt en ny kropp, sa de. Det enda obestrålade som fanns kvar av honom var en fläck på ryggen.

offer tillsammans med såväl Pravik och Kibenok som brandmännen Vasjtjuk, Ignatenko, Tinenok och Tisjtura. 


EVAKUERINGEN

Människorna i Pripjat (45 000 inv) (2 km norr om kraftverket) och Tjernobyl (25 000) ( anade knappast vad de blev utsatta för. Många betraktade skådespelet till kvällskaffet från sina balkonger. Djuren betade och barnen gick i skolan eller lekte på ängarna precis som vanligt. Ett nöjesfält hade just öppnat och många var där. Den första maj var det demonstration som om ingenting hade hänt.

Evakueringen började kl 14 och var utförd på ca 2 timmar. 1200 bussar kom från alla håll varpå rykten spreds om att något hänt. Fortfarande ingen officiell info till områden några 10-tal km från kärnkraftverket.
Den 2 maj beslöts utvidga evakueringszonen till 30 km.

Sedan evakuerades först alla inom tio kilometers avstånd från kärnkraftverket. Någon dag senare drog de ansvariga på måfå en ring runt staden med 30 km radie och utrymde alla innanför den.

Totalt tvingades 135 000 personer inom evakueringszonen och totalt över 200 000 lämna sina hem, husdjur, sina grödor och alla ägodelar och ge sig i väg. De kommer aldrig någonsin att kunna återvända. Efter dem kom tjuvarna som plundrade deras igenspikade hem och spred det radioaktiva godset över hela landet.

- Alla radioaktiva städer blev lovade pengar från Moskva, pengar som skulle användas till att bygga bostäder och fabriker så att de evakuerade fick hus och arbetsplatser. Men det kom aldrig några pengar till Novozybkov, de blev kvar i Briansk. Två guvernörer som byggde sommarstugor och stoppade pengarna i egen ficka fick sparken. Men det var för sent, pengarna var redan borta.

I början var Pripyat inte hotat men när grafitelden bröt ut förstod man att staden skulle bli obeboelig. Redan sent den 26 april beslöt man sig för evakuering vilket startade kl 14 nästa dag.

Många har evakuerats mer än tre år efter olyckan. Hittills har mer än 200 000 personer evakuerats inkl de 135 000 inom 30 km zonen som evakuerades 1986. Det kan förefalla underligt att man evakuerar folk efter 3-4 år, då de redan fått de största stråldoserna. Orsaken är att man 1986-88 inte informerade människorna om den verkliga situationen. Under 1988 började kartor över nedfall inom olika delar av Sovjet att publiceras i tidningar. Det föranledde krav från befolkningen att vidtaga kraftfullare åtgärder - bla evakuering. De senaste åren har folk emellertid börjat återvända till vissa byar.

Extracts form the book: Evacuee family in Gomel:
- Min gud, du skulle se den vackra plats vi lämnat. I mina drömmar varje natt återvänder jag med min familj till vårt hem. Floden, träden, vår trädgård, vårt hus och vårt land. Detta kommer aldrig att bli mitt hem. Jag grät i två år sedan jag kom hit. Jag k ände mig som en död person genom de två åren. Ingen är som förr längre. ...Vår plats är utbytt mot bara skorstenar och concrete här. Vår vackra natur. Mina barn drack det förgiftade vattnet och dom drack mjölken; ingen sa åt oss att låta bli. Vad har de gjort oss? Alla mina barn är sjuka nu. Folket vill inte ha oss här. Vi är inkräktare för dem. Det är svårt att skaffa arbete för att folk kallar oss The Chernobyls.
Annas svärmor sa: När jag återvänder på dödens dag, har jag i inga känslor, bara tårar. Jag kan inte förvandla tårarna till ord. Det var min födelseplats. Vår by var allt, skogen, floden, solen. Jag känner inte igen någon längre. Det finns inga enda minnen, bara år som flimrar förbi mina ögon. Chernobyl betyder död.



DET SVARTA MOLNET

Det svarta molnet från Tjernobyl steg över en kilometer (1200/1500 m) upp i luften innan vindarna drev det från Kiev och in i Vitryssland upp mot Skandinavien i en hastighet på 30-60 km/timmen. Så kallat plymlyft - stigande het luft - hade dessutom fört radioaktiva partiklar upp i atmosfären med enormt sug.

Samtidigt började forskare följa det radioaktiva molnet som bredde ut sig över Europa och delar av Sovjet. De första dagarna drev molnet mot nordväst vilket gav nedfall i Skandinavien, Nederländerna, Belgien och Storbritannien. Senare vände vinden söderut vilket medförde nedfall i Centraleuropa, Medelhavsområdet samt Balkanländerna. Molnet spred sig även till Nordamerika och Japan.

Hög bakgrundsstrålning registrerades den 29 april i Polen, Tyskland, Österrike och Rumänien. Dagen därpå noterades samma sak i Schweiz och Norditalien. Den 1-2 maj i Frankrike, Belgien, Nederländerna, Storbritannien och norra Grekland. Den 3 maj i Israel, Kuwait och Turkiet. Gasformiga och flyktiga ämnen registrerades i Japan den 2 maj, i Kina den 4, i Indien och USA den 5 och i Kanada den 6 maj. Inom mindre än en vecka hade Tjernobyl blivit ett problem för hela världen. Allt enligt Samlingsverket Tjernobylhaveriets följder i Vitryssland som utgavs i Minsk 1992. Men det är i stort sett glömt nu. Efter 12 år är det knappt någon utanför Ryssland, Vitryssland och Ukraina som talar om Tjernobyl och kärnbränslet under den krackelerande betongsarkofagen som uppges ha läckor, glapp och sprickor, på motsvarande 200 kvadrat meter. Om den rasar samman, vilket forskarna befarar, står världen inför en ny Tjernobylkatastrof. Reaktorbyggnaden är nämligen i så dåligt skicka att hela taket riskerar rasa in. Då finns även risk för en kollaps av reaktor 3 som likt reaktor 1 och 2 är i full drift - 6000 personer arbetar dagligen på kraftverket i Tjernobyl.

Radioaktiva partiklar över hela norra halvklotet. På södra halvklotet uppmättes ingen strålning som kunde härledas till olyckan (Fredrik Fallenius).

Vädret ändrades kraftigt u de första dagarna vilket ledde till att partiklarna spreds åt flera håll. Var nedfallet hamnade berodde på partikelstorleken, hur utsläppet skedde samt var det regnade efter olyckan.

Radioaktivt regn.
Inom Sovjet kan man dela in nedfallsplatserna (som fick 600-5000 kBq/kvadratmeter) i tre områden:
Tjernobyl
Gomel-Bryansk-Belarus - området ca 200 km nordnordost om reaktorn
Kaluga-Tula-Orel området ca 500 km nordost från Tjernobyl (relativt nära Moskva)
I övriga europeiska delen av Sovjet varierade cesiumhalten mellan 40 och 200 kBq/m2.



FÖLJDERNA
(för länderna)

Vitryssland, som inte själv har något kärnkraftverk fick ta emot 70 procent av det radioaktiva avfallet. En fjärdedel av landet, med omkring 10 000 invånare, är numera kontaminerat territorium.
Drygt 18 miljoner hektar jord är kontaminerat med 1 curie/kvadratmeter - ungefär som de värsta områdena i Gävle - och 2,4 miljoner hektar är inte längre odlingsbara.

2,4 miljoner hektar jord är inte längre odlingsbara och 26 procent av skogsarealen och drygt hälften av ängsmarken i floderna Pripjats, Dneprs och Sozjs översvämningsområden.

Det miste 485 byar varav 70 är för evigt begravda i sand. Var femte vitryss - 2,1 miljoner människor varav 700 000 barn - lever i dag på kontaminerat område. Delar Ukraina och Ryssland drabbades också av nedfall från molnet innan det drog vidare till Finland, Sverige och Norge.

- Om bara svenskarna hållit tyst, så hade ingen sagt ett knyst, gnolar ryssar på skoj när andan faller på. Det var ju vid mätningar i Forsmark det hela avslöjades den 28 april 1986, sedan ett regnområde brett ut sig över mellansverige. Genom Radio Uppland spred sig informationen över världen.

För dem som lever på kontaminerat område och inte kommer härifrån, hade det varit bättre att inget veta.

I Ryssland bor 3 miljoner människor i kontaminerade områden och lika många i Ukraina. Det innebär att totalt 8 miljoner människor lever i kontaminerade områden i forna Sovjetunionen - lika många som hela Sveriges befolkning.

Inom det omedelbara närområdet har bla en tallskog dött av strålskador. Tal är särskilt känslig för joniserande strålning. Radioaktiva ämnen fastande dessutom på barr och växande delar av tallen.

Tjernobylspill driver mot Arktis i riktning mot Grönland, Kanada och Alaska.
Den totala radioaktiviteten i Östersjön beräknas till 5.000.000.000.000.000 Becqurel - 15 biljoner. Sönderfallet kommer att fortsätta 30-40 år. En stor del kommer från Tjernobyl..
Lunds universitet 1996:

Ukraina har lagt ned motsvarande 106 miljarder kronor de senaste 5 åren på att städa upp efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. - 6% av BNP. Det mesta har gått åt till att omsluta den havererade reaktorn i ett betonghölje och underhålla den sk sarkofagen samt till säkerhetsåtgärder i den inre zonen.
Väst har lovat stöd motsvarande 24 miljarder kronor för att stänga av kärnkraftverket till år 2000. Ukraina har hävdat att det inte räcker.


FÖLJDERNA
(medicinskt)

- Till följd av ständig inverkan av små stråldoser ökar för varje år i landet antalet cancersjuka, utvecklingsstörda, personer med nervösa och psykiska rubbningar och genetiska mutationer, enligt Samlingsverket Tjernobyl, 1996. Officiellt har dock endast en kraftig ökning av sköldkörtelcancer hos barn och en del negativa psykologiska effekter kunnat konstateras.

SSI
Siffrorna kring Tjernobylkatastrofen varierar. Enligt SSI dog 31 människor av de akuta skador de ådrog sig vid själva olyckan. De första åtta åren drabbades minst 565 barn av sköldkörtelcancer. Antalet fall anges öka. Mer än 100 000 människor har fått överge sina hem, i många fall för alltid. 270 000 bor kvar i områden med hög beläggning av Cs-137 med bla livsmedelskontroll och regelbundna hälsokontroller. I stora områden är det inte möjligt att driva jordbruk.
- De undersökningar av cancerförekomst som genomförts i samarbete med forskare i väst och de nya republikerna har inte kunnat påvisa någon ökning av vare sig leukemi eller andra cancerformer som kan tillskrivas strålningen. Omfattande psykosociala effekter, stress och oro anses vara följden av dålig information efter olyckan, flyttning till mindre kontaminerade områden, brytande av social strukturer och oro för framtida skador till följd av strålningsexponering.

Maten
Första dagarna slaktades en stor mängd djur i Ukraina. Mätningar visade extremt höga värden. Om man i stället gett dessa rent foder, så hade man kanske fått ner värdena så att köttet kunnat användas.

Ett stort problem har varit att vilda djur, bär och svamp använts så mycket av invånarna i de utsatta områdena. Stora doser Cesium har tagits upp av befolkningen genom denna föda.

Man skulle kunna tro att det cesium som hamnat på å åkrarna skulle få störst betydelse i dag men så är det inte. De radioaktiva isotoperna förs nämligen ner djupare på  åkrarna när de plöjs.

I skogen försvinner radioaktiviteten bara genom det naturliga sönderfallet. Nästan ingenting sköljs bort med regnvattnet o smältvattnet.

Den närmaste tiden efter ett radioaktivt nedfall tar träden upp radioaktiviteten genom löv och barr. Senare, när löven når marken och multnar, tas ämnena istället upp via rötterna.

Jämfört med träden minskar radioaktiviteten i vilt - som älg och ren - mycket snabbt. Mängden cesium i älgkött halveras på endast en månad om de inte får i sig nytt cesium. I praktiken får de det men det varierar med årstiden. På vintern, när de lever på cesiumfattig kost, sjunker värdet kraftig.

US-rapport (Anläggningen nu)
Rapporten påvisar också att somliga menar att miljoner människor i Vitryssland, Ukraina och Ryssland lider av strålningsrelaterade sjukdomar. Andra insisterar att dessa sjukdomar är psykosomatiska eller stressrelaterade. De angivna kostnaderna för ”liquidating the consequences of the accident” varierar från flera hundra miljoner till flera tiotals biljoner - dollar.

Det finns undersökningar av saneringsarbetare där man påvisat ökad frekvens av våldsam död - självmord, olyckor etc. Det kan möjligen bero på en ökad frekvens av alkoholism bland saneringsarbetarna.
I och för sig är det riktigt att alkohol (etanol) kan reducera effekten av joniserande strålning men för att detta ska ske, fordras etanolkoncentrationer som klart överstiger etanolens dödliga doser (5 promille). (Karl Johan Johansson)

I vissa områden i västra Ukraina och troligen också i delar av Vitryssland levde de flesta ganska normalt under 1986 och konsumerade den mjölk de producerade och plockade även bär och svamp i skogarna.

Från 1990 och framåt har frekvensen sköldkörtelcancer hos barn (0-14 år) i Vitryssland ökat 20 gånger jämfört med 1970-88. Stora lokala skillnader i överfrekvens finns i Vitryssland med den högsta överfrekvensen i Gomelområdet. Även Ukraina har registrerat en ökning av sköldkörtelcancer hos barn. (Bosse hemsida)

Allmänheten litar inte på myndigheterna, speciellt inte om informationen kommer från Moskva. Inte konstigt.  Man kan inte först försöka dölja problemen och sedan efter några år komma och erkänna att de var betydligt svårare än man tidigare sagt. Folk vet inte vem de ska lita på. De kan inte sätta sig in i sin egen riskbild. Den överdrivs ofta vilket gör att de hamnar i en mycket svår stressituation.

I stora områden måste man transportera in maten till människorna. Hur detta fungerar i praktiken är svårt att kontrollera. Troligen produceras en hel del mat privat - bär, svamp och vilt från skogen.

Uppgifterna går i sär. Några talar om hög cancerrisk och risk för genetiska skador, andra om låg. Vad ska människan tro?

Till de mest fruktansvärda tillskotten till näringskedjorna hör radioaktivt cesium och strontium som genom att kemiskt efterlikna kalium och kalcium nästalar in sig i näringsvävarna. Före Hiroshima fanns inte dessa isotoper i växter och djur. Plutonium fanns överhuvudtaget inte på jordens yta före den första kärnvapenfabriken.
Däremot fanns strålningen från berggrunden och rymden som strålade utifrån och aldrig kom in i organismernas näringsvävar.

Radioaktivitet - kärnkraftens förbannelse. Kärnkraften skiljer sig från andra energikällor genom att den producerar stora mängder långlivade radioaktiva ämnen. De är sköra, dvs sönderfaller av sig själva och avger joniserande strålning som inte går att se och höra, som inte luktar eller smakar, som bara kan registreras med instrument.
En levande cell som träffas av joniserande strålning skadas bestående. Aningen dör den tidigare än den bord eller så såg den skadade arvsmassan vidare till dess dotterceller. En levande vävnad ”minns” den skada den fått av joniserande strålning. Vid en senare bestrålning läggs skadan till den tidigare i en aldrig sviktande bokföring. Joniserande strålning kan leda till cancer, fem, tio ja till och med 50 år efter bestrålningen.

Ett forskarlag från Storbritannien, Ryssland och Vitryssland har konstaterat att mutationer, förändringar i arvsmassan, förekommer dubbelt så ofta hos de vitryska barnen som hos en kontrollgrupp brittiska familjer. Mutationerna har uppstått i föräldrarnas könsceller. (Forskn o framsteg)
- Vi vet att den här typen av skador verkligen kan uppstå som följd av joniserande strålning - något som forskarna inte har kunnat påvisa hos bomboffren från Hiroshima och Nagasaki.
(Någonstans i materialet - en bok - står om en kvinnlig, 80-årig, amerikansk forskare som förklarar varför. Forskarna kom till Hiroshima, när folket redan var bestrålat el dyl)
DNA-skadorna behöver inte vara av betydelse för barnens utveckling och hälsa men eftersom joniserande strålning slår blint, kan även viktigare delar av arvsmassan vara skadade på ett sätt som gör att hälsan hos kommande generationer kan påverkas negativt.
- Efteråt har alla svenskar oavsett bostadsort möjlighet att undvika smittade livsmedel, ett förhållande som tyvärr inte gällt människorna i katastrofområdet.

Forskning & Framsteg 8/97
För en tid sedan kom första rapporten om ärftliga strålskador i DNA hos människor, berättar biologerna Hans Ellegren och Claes Ramel.
Förändringarna i föräldrarnas könsceller har överförts till samtliga celler hos barnen och kommer att föras vidare till deras barn. Mutationerna behöver inte ha några påtagliga medicinska följder men det faktum att de finns där, utgör en högst allvarlig varningssignal.
Forskarna har sett liknande skador hos svalor. 

Ukrainas ställföreträdande hälsominister, Viktor Pono-marenka, säger att totalt 5 miljoner människor blivit lidande av katastrofen.




ANLÄGGNINGEN NU

Kylvattnet i den omgivande dammen är kraftigt radioaktivt och hotar smitta ner Dnjepr via bifloden Pripjat. D rinner ut i Svarta havet som är förbundet med Medelhavet. 

Nära staden flyter Pripjat som rinner ut i Dnepr söder om Tjernobyl, vidare förbi Kiel och ut i Svarta havet.

Runt sarkofagen och under den finns stora mängder radioaktivt avfall. Det hotar två tredjedelar av Ukrainas vattentäkter. Hälften av landets yta är redan förgiftat, säger Jurij Kostenko, Ukrainas miljöminister (DN).

Inne i sarkofagen står det radioaktiva vattnet högt (samt hundratals ton radioaktivt bränsle) och under den finns 10 000-tals kubikmeter smittad sand.
En journalist lär ha blivit erbjuden en specialvisning av sarkofagen för 10 000 kr och från Kiev rapporteras om turistresor till de döda byarna kring Tjernobyl. (DN-96)

Sarkofagen innehåller mer än 3000 m3 vatten med en aktivitet på 0,4 till 40 Mbq/liter. Ett annat problem är allt radioaktivt avfall som blivit över efter upprensningarna och som i dag ligger begravt i diken eller i stora containrar inne i 30 km zonen.
(Fredrik Fallenius)


- Under de här tio åren har det hänt saker i sarkofagen. Ingen vet exakt vad, fysikaliska processer, vandring av nukleier, urladdningar. Det finns ett verkligt hot om att det kan uppstå en kritisk massa som en följd av termokemisk vandring av kärnbränsle. Det kan i sin tur medföra ett utbrott av radioaktivt material, säger Jurij Kostenko, Ukrainas miljöminister till DN.
Vi kan inte dra några säkra slutsatser, har inte granskat sarkofagens innehåll på 4 år. Många hävdar att en ny kärnreaktion är omöjlig - men kom i håg att det värsta skulle inte kunna inträffa förra gången heller.

- Det är sagt att sarkofagen ska hålla i 35 år, dvs till omkr 2020. Men vi hade ett jordskalv i området 91 och kan inte räkna med att den håller så länge.

Vi vet inte hur länge sarkofagen håller. Man kan inte vistas i den länge pga den höga strålningen. För att undvika för höga stråldoser krävs ett 100-tal specialister som avlöser varandra men det finns helt enkelt inte så många forskare på toppnivå i Ukraina, kanske inte ens i Ryssland. Därför krävs internationell hjälp.

Reaktor 1 och 3 är i drift (1996) medan reaktor 2 står still sedan en brand i tvåans turbinhall 1991.
Reaktor två startades på nytt okt-dec 97. Reaktor 1 stängdes 30 nov 1996 varpå bara reaktor 3 var i gång. Beslutet var framtvingat av den ekonomiska situationen och strider inte mot överenskommelsen mellan Ukraina och G7 om en stängning av verket år 2000. (am report).


- Varsågod och stäng, säger det officiella Ukraina. Men det kostar 35-40 miljarder (5-6 miljarder dollar i annan art - båda DN). Men det löser inga problem. Följderna av katastrofen, säger man, får vi leva med i generationer.

 Bara att stoppa driften skulle ta 30-35 månader och kosta miljarder dollar, säger Jurij Kostenko, Ukrainas miljöminister. Och det är minsta bekymret. Helt överskuggande  problemet är det som finns inuti sarkofagen - den fjärde reaktorn.

- Beredda stänga om vi ersätts för de sociala, energimässiga och tekniska kostnader en stängning för med sig. 6000 människor arbetar på verket och Ukraina får 6 % av sin energi därifrån, säger Jurij Kostenko, Ukrainas miljöminister.(DN). Men frågan är inte så enkel. Det finns 200 ton kärnbränsle i T att ta hand om

Ukraina har 15 kärnkraftverk (1996). Kärnkraften står för omkring 50 procent av landets elförsörjning varav Tjernobyl levererar 5-7 procent.
- Det vore slöseri att avstå från den el verket producerar, säger arbetarna. Ukraina lider brist på energi i en omfattning världen inte kan föreställa sig.

De 6000 anställdas framtid. Drygt 500 är kvar sedan smällen. Över 5000 har följaktligen etablerats sig i Slavutitj 50 km bort och börjat pendla till T.

Enl US forskningsrapport:
President Leonid Kuchma skapade ”Chornobyl Center for Nuclear Safety, Radioactive Waste and Radioecology i samband med 10-årsjubileet. Centret ska: ”enable Ukraine to develop comprehensive, sustainable programs for the evaluation and safe management of nuclear activities and facilities. The Center´s principal technical work will be carried out at facilities in the city of Slavutych”, 40 km nordöst om Chornobyl Nyclear Power Plant. Centret ska också ha ett administrativt kontor i Kiev. Det ska utarbeta säkerhetsprogram för Ukrainas kärnkraftsverk, lösa förvaringsproblemet, samarbeta med forskare utomlands samt arbeta för en stängning av Tjernobylverket.

Inget tyder på en nedläggning år 2000, som ukrainske presidenten Leonid Kutjmas halvlovat omvärlden gång på gång.
- Det är G7-länderna som kräver en stängning, säger Tjernobyls chefsingenjör Vitalij Tolstonogov. Vi måste sköta anläggningen säkert som om den ska drivas 100 år till.

Inne i sarkofagen finns åtskilliga mätinstrument som kan övervaka härden. I dag har strålningen inne i sarkofagen sjunkit till ungefär en tiondel av sitt ursprungliga värden. Utanför ligger strålningsvärdena på en ganska låg nivå. Tacket släpper ut mest - mindre än 0,05 Gy/h (Fredrik Fallenius).

US-rapport februari 97
Samarbete mellan amerikanska och ukrainska forskare angående risken för en allvarlig olycka i reaktor 3 om reaktor 4 - som står och förfaller - skulle kollapsa.
Risken anses vara mycket liten. Amerikanarna anser därför inte att några särskilda, förebyggande åtgärder behöver vidtas just nu.
Rapporten konstaterar att kostnaderna för Tjernobyl har varit och kommer att vara enorma. Ukraina varken har varken ekonomisk eller teknisk möjlighet att klara det. Internationell hjälp måste till. Forskarna liknar Tjernobyl vid en politisk fotboll och menar att Tjernobyl var sista spiken i kistan för Sovjetunionen. 
Rapporten påvisar också att somliga menar att miljoner människor i Vitryssland, Ukraina och Ryssland lider av strålningsrelaterade sjukdomar. Andra insisterar att dessa sjukdomar är psykosomatiska eller stressrelaterade. De angivna kostnaderna för ”liquidating the consequences of the accident” varierar från flera hundra miljoner till flera tiotals biljoner - dollar.

Sarkofagen en stålgrå betongkoloss - en representant för en urspårad modern teknologi - ett moment över sovjetkommunismens sammanbrott - och ett hot mot Europa!

Jurij Andrejev (se:likvidatör, ordf Tjernobyl Union, Ukraina):
Verket är inte alls lönsamt. Det subventioneras via statsbudgeten. Reaktorns som använda - RBMK - är tre till fem gånger smutsigare än andra reaktortyper. Kylvattnet i den omgivande dammen är kraftigt radioaktivt och hotar smitta ner Dnjepr via bifloden Pripjat. Dnjepr rinner ut i Svarta havet som är förbundet med Medelhavet.
- Teknologin finns bara i Ryssland men pengarna som krävs finns bara i väst. Därför tror jag inte på år 2000. Det krävs ett långsiktigt program. Bara att få ut bränslet tar flera år. Han tror det krävs minst tio års intensivt arbete innan Tjernobyl kan tas ur drift. /DN

Sarkofagen runt olycksreaktorn i Tjernobyl håller inte tätt och hotar dessutom rasa samman. Den måste byggas in och sedan rivas med fjärrstyrda maskiner. / Ny teknik

En tredjedel av de anställda får sparken
30/10 1997 AB/Kiev TT-AFP
En tredjedel av de anställda vid kärnkraftverket i Tjernobyl riskerar bli avskedade inom kort på grund av att anläggningen har finansiella svårigheter. Det sa kärnkraftverkets chefsingenjör på torsdagen.
- Vi behöver skära ned antalet anställda från 6000 till 4200 på grund av vår mycket svåra situation, sa chefsingenjör Boris Gonsjarov.
Han sa att problemen beror på att många företag inte betalar sina elräkningar.
- En personalminskning kommer inte att inverka på säkerheten, försäkrade anläggningens talesman Valerij Idelson. Av det katastrofdrabbade Tjernobylverkets fyra reaktorer är fortfarande en (1) i drift. Den skall enligt ett avtal med G7-länderna stängas år 2000. Kärnkraften står för hälften av Ukrainas elförsörjning.

96-11-30 / pressmeddelande Greanpeace:
Reaktor 1 i Tjernobyl ska slutligen stängas i dag, enligt ett beslut som fattades i april i år av G7-länderna och myndigheter i Moskva. Nedstängningen bekostas av G7 länderna genom ett Memorandum of Understanding med Ukrainas regering.
- Greenpeace välkomnar stängningen av en av de tre återstående reaktorerna...

DN juni 1997
Tjernobyl kapslas in för gott. Världens sju rikaste industriländer - G7 - enades om att anslå ytteligare drygt 2 miljarder kronor för att hjälpa Ukraina att miljösäkra den havererade reaktorn i Tjernobyl. De sju ska också hjälpa Ukraina med elförsörjningen i framtiden. EN AV DE URSPRUNGLIGEN 4 REAKTORERNA ÄR FORTFARANDE I DRIFT. Uppgiften är för stor för Ukraina. Allt enligt ett avtal i april. Då sa de ansvarig:
- Vi har ingen konroll över vad som händer i den förstörda reaktorn. Ett uttalande som skapade oro i grannländerna.

G7 = USA, Japan, Tyskland, Storbitannien, Frankrike, Italien och Kanada.

DN 1998
Den europeiska utvecklingsbanken har beslutat stoppa finansieringen av säkerheten vid reaktor 3. EBRD vill i stället flytta pengarna till en fond som betalar stängningen av reaktorn vilket enligt ök ska ske år 2000.  Banken är nu också tveksam till att finansiera de två nya atomreaktorerna i Ukraina som ska ersätta Tjernobyl. En stängning år 2000 var en förutsättning - men direktören i Tjernobyl och de ukrainska myndigheterna säger nu att de inte kan stänga då - inte förrän de nya  reaktorerna är klara - och president Leonid Kutjma hävdar att de ska byggas med rysk teknik. Det var just det som EBRD ville undvika.
Efter alla turer har ERD beslutat finansiera säkerhetsprogrammet för sarkofagen - 118 miljoner ECU - cirka 950 miljoner kronor - av vilka 8,7 hade betalats ut. Nu ska pengarna i stället satsas på att stänga Tjernobyl för gott.

AB 30/11 96
Reaktor nr 1 stängdes av på lördagskvällen - den första som stängts av under ordnade förhållanden. Experter inledde arbetet med att tömma ut bränslet ur reaktor ett som enligt experter håller på att förfalla. Bara ettan och trean har varit i drift på sistone.
Ukrainska myndigheter har tidigare lovet att bara reaktor 3 ska vara i drift 1999 och att hela verket ska stängas år 2000.
I fredags sa dock Ukrainas statliga kommitté för atomenergi att reaktor 2, avstängd sedan 1991 efter en brand i kontrollrummet, ska återstartas nästa år.
Med tanke på Ukrainas stora problem med energiförsörjningen kan det inte uteslutas att reaktor 1 repareras och tas i drift igen. Chefen för Tjernobyl, Sergej Parasjin, vill behålla anläggningen ”som en reserv under kalla vintrar.”
Ukraina har slutit avtal med G7 om att Tjernobyl ska stängas, då den utgör en allvarlig risk för omvärlden.
Men regeringen i Kiev hotar riva upp avtalet eftersom omvärldens utlovade ekonomiska hjälp har uteblivit.
En fortsatt användning av reaktor 2 skulle finansiera stängningen av reaktor 1 och en effektiv försegling av olycksreaktorn nr 4.
Ukraina har övervägt att helt täcka över hela reaktorn hellre än att bygga en ny sarkofag ovanpå den nuvarande. /AB/TT
Formuleras av DN: Ukraina har övervägt att gräva ner hela reaktorn hellre än att bygga en ny sarkofag ovanpå.



LIKVIDATÖRER

Jurij Andrejev, fd chefsingenjör i kontrollrummet i reaktor 2 den 26 april 1986 när reaktor 4 sprang i luften. I dag är han ordförande i Ukrainas Tjernobylförbund, där 450 000 av offren för historiens svåraste kärnkraftsolycka är medlemmar. De flesta av dem är likvidatörer som genom årens satts in för att likvidera följderna av haveriet.

Omedelbart efter explosionen var reaktor 2 också i farozonen, det var nära att kylsystemet bröt samman. Men Jurij Andrejev lyckades se till att hans reaktor stängdes av på ett säkert sätt.

Han blev kvar i Tjernobyl i fyra år till och arbetade med att avaktivera kärnkraftverket och säger att han fick i sig en ”stråldos som räcker till för 20 invalider”. Bland de sjukdomar han drog på sig nämner han nedsatt syn på ena ögat, skador på magsäcken och kroniskt svullna stämband.
- Jag kana höra på folks röster vilka som andats in radioaktivt damm. Det märks på stämbanden. Alla som var med 1986 är utsatta för ett ständigt bombardemang av radioaktiva elementarpartiklar. Cancern kommer den dag immuniteten försvinner.

Tjernobylförbudet slåss bland annat för att regeringen ska hjälpa katastrofens offer. Fram till 1990, det år Jurij Andrejev tillträdde som ordförande, erkände myndigheterna endast att 128 personer drabbats av olyckan. Först därefter har det skapats statliga hjälpprogram som omfattar 10 000-tals människor.
- Vi måste hela tiden trycka på. Staten vill hela tiden dra  ner biståndet. Därför inriktar vi oss mera på att själva skaffa fram resurser till läkarvård och liknande. /DN

(Se anl nu)
Rapporten påvisar också att somliga menar att miljoner människor i Vitryssland, Ukraina och Ryssland lider av strålningsrelaterade sjukdomar. Andra insisterar att dessa sjukdomar är psykosomatiska eller stressrelaterade. De angivna kostnaderna för ”liquidating the consequences of the accident” varierar från flera hundra miljoner till flera tiotals biljoner - dollar.

Universitetssjukhuset i Lund
Elis Holm o Lena Johansson tel 46-173111
Fler än 5000 likvidatörer är registrerade vid Chernobyl Medical Center i Vilnius, Litauen, de flesta i arbetsför ålder.
54% av dem lider av functioning disorder of the vegetative nervsystem,
26% har thyroid gland diseases
På tredje plats kommer sjukdomar (i magen) the digestive system.
För närvarande har 43 fall av cancer observerats i gruppen - 10 lungcancer, 7 lymfoidcancer, 5 laryngeal cancers, 2 sköldkörtelcancer. Frekvensen cancer är 2-3 gånger större bland likvidatörerna än litauer i allmänhet.
Man har också påvisat en ökad nivå av kromosomaberrationer.

Ur en bok - Natasha:
Min man var så vacker, en stor sportsman med god hälsa och aldrig sjuk. Han anmälde sig som frivillig likvidatör och lämnade oss i mitten av april 1986. Han kom aldrig tillbaka. Jag såg min älskade man en sista gång, när han stod i vår dörr och kramade om våra två barn, leende.
De sa att han dog 1991 i en svårt hjärtattack vid 34 års ålder. Jag känner inte sanningen. Han ringe aldrig från den där platsen - av säkerhetsskäl. Några av männen berättade efteråt att han hade arbetat med radioaktivt avfall som bussar, traktorer, bulldozers och sådant. Jag tror han blev förgiftad av platsen. Vad ska vi göra nu? Ingen far, ingen make.
Extracts from the book: Liquidator Families in Gomel

Citat ur en bok (Chernobyl Children projekt):
Jag var conscriptet från 20 mars till 25 september 1988. Jag arbetade med 13 läkare och 36 sköterskor i Bragin-regionen. Vår uppgift var att undersöka några likvidatörer som hade arbetat i zonen. Situationen var förfärlig. Vi hade lite eller ingen utrustning eller medicin och inga geigermätare. Vi stannade inomhus i sex månader. Vi visste inget om vilka nivåer av radioaktivitet det var. Vi visste att de var höga från symtomen vi fann hos männen och från deras blodprov. De kom från så långt bort som Sibirien. Ingen av dem fick kontakta sina familjer - ingen av oss fick avslöja var vi var och vad vi gjorde. Det var en tid av mitt liv jag vill glömma, smärtan kommer ännu över mig i mina drömmar. Likvidatördoktor.

Likvidatörerna visar sjukdomar i nervsystemet, blod och cirkulationssystem och psykiska sjukdomar.


SVERIGE

Förhöjda värden uppmättes i Forsmark på morgonen den 28 april. Kärnkraftsverket stängdes av och 800 personer evakuerades till Norrskedika. Något läckage uppdagades dock inte och till sist stod det klart att radioaktiviteten kom österifrån vilket bekräftades från Moskva samma kväll.

- Om bara svenskarna hållit tyst, så hade ingen sagt ett knyst, gnolar ryssar på skoj när andan faller på. Det var ju vid mätningar i Forsmark det hela avslöjades den 28 april 1986, sedan ett regnområde brett ut sig över mellansverige. Genom Radio Uppland spred sig informationen över världen.

Larmet gick ca 2 dygn efter olyckan, på måndagsmorgonen, när personal från Forsmark var på väg till jobbet. Man trodde först på ett lokalt utsläpp men snart kom larm från andra håll i Sverige om förhöjd strålning. Snart var det uppenbart att strålningen kom från ett Sovjetiskt kraftverk.

Då började man ta upp mätningar över hela världen.

Se: ”Världen efter Tjernobyl” sid 41 (den heta måndagen)



FRAMTIDEN

Saneringsarbetet beräknar ha kostat 1000 - 2000 miljarder kronor och ryssarna har inga pengar. Omvärlden har likt strutsen stoppat huvudet i sanden inför vad som tveklöst är - en tickande bomb.

Den värsta tänkbara utvecklingen av en kärnkraftsolycka kallas Kinasyndromet. Det innebär att smältande kärnreaktorbränsle brinner okontrollerat och borrar sig nedåt genom jordlagren varvid grundvattnet förvandlas till livsfarlig, radioaktiv ånga.

Vid en fullständig härdsmälta i reaktorn kan bränslet bränna sig genom betongen i reaktorbyggnaden och borra sig ner i marken. I teorin kan bränslet bränna sig rakt igenom jordklotet till - Kina.

Människan känner ingen metod att oskadliggöra de radioaktiva ämnena. Även naturen står maktlös.

De radioaktiva ämnenas vandring kan inte hejdas. Ex. Radioaktivt jod hamnar i gräs, detta betas av kreatur, joden transporteras till sköldkörteln och till mjölken. Människan dricker mjölk, joden går igen till sköldkörteln, mer hos barn än hos vuxna, och ökar risken för inflammation, underfunktion och cancer i sköldkörteln.
Cesium-137 påminner kemiskt om kalium och samlas i muskelvävnaden, men även i mjölk. Eftersom kött och mjölk är vanliga ingredienser i våra livsmedel, blir de flesta matvaror förorenade med cesium-137, då detta ämne har hamnat i miljön.
Strontium-90 sugs ur marken via rötterna och hamnar i bla spannmålen. Det påminner om kalcium och lagras lång tid i skelettet, mest hos foster och barn vars skelett är under uppbyggnad. Benväven omger benmärgen som alltså bestrålas med ökad risk för leukemi.

Senaste tiden rapportras flitigt om stora framsteg på kärnenergiområdet. Det finns nu metoder att utvinna mer energi ur det vi för närvarande kallar kärnavfall, vilket kommer att förkorta den nödvändiga lagringstiden till några hundra år. Genom att bearbeta det vi nu kallar avfall - eller vapenplutonium eller grundämnet Thorium - och sedan bestråla det, driver man klyvningsprocessen vidare. Mer energi utvinns och det kvarvarande avfallet får hundrafallt, kanske tusenfallt kortade livslängd. Bestrålningen sker med hjälp av en accelerator som kan stängas av när som helt vilket medför att säkerheten blir extremt hög. Det är tack vare sådan forskning vi kommer tillrätta med världens energiproblem - inte genom att förbjuda utveckling av kärnkraftstekniken, säger Staffan Vlachos, Unga Energi Informatörer (internet)

1996-09-20
Siemens och ABB får årder i syfte att stänga Tjernobyl år 2000.
I dec 1995 kom Ukraina och G7-staterna överens om ett projekt ”Chernobyl Replacement” för att ersätta energiproduktionen från kraftverket i Tjernobyl. Projektet syftar till att bygga ut energiproduktionen i Ukraina så att Tjernobyl kan stängas år 2000.
Nu har Siemens affärsområde för energiproduktion tillsammans med ABB Kraftwerke AG i Tyskland fått den första ordern inom ramen för detta projekt. Ett kolkraftverk utanför Kharkov i nordöstra Ukraina ska moderniseras så att kapaciteten kan ökas med 20 % - från 270 megawatt till 325 MW. Kostnaden beräknas uppgå till motsvarande 600 miljoner kronor.
I Chernobyl Replacement - projektet ingår förutom nybyggnation och modernisering av kraftverk i Ukraina även en omfattande ”renovering” av den sarkofag som byggdes över det havererade kraftverket i Tjernobyl. I projektet ingår också sanering av det radioaktiva avfallet samt att försöka lösa de sociala problemen som uppstått i området runt Tjernobyl. /Internet Siemens

”ABB, som leder ett industrikonsortium, beräknar att det kostar 30 miljarder kronor att ersätta och stänga Tjernobylverket för gott.” /Ny teknik 25/95

Eu vill kapsla in reaktorn men 11 miljarder saknas.
Sarkofagen kan rasa samman när som helst, det räcker med en måttlig jordbävning av den styrka som brukar förekomma i området en gång per sekel. Det finns ett färdigt förslag till konstruktion, men 11 miljarder saknas.
Sarkofagen byggdes för att hålla i 30 år, redan efter 4 år kom larmrapporten. I dag är alla experter överens om att den kan rasa samman när som helst. Då kan stora mängder radioaktiva ämnen på nytt spridas i luften och grundvattnet kan förorenas.
Enda sättet att permanent oskadliggöra Tjernobyl är att bygga en ny sarkofag rund den gamla och sedan riva allt inuti. Det konstaterar Alliance - ett internationellt konsortium som utrett frågan på uppdrag av EU-kommissionen.

Alliance består av franska, brittiska och tyska företag som leds av den franska ingenjörsfirman Campenon Bernard. De lade i juli 1995 fram ett detaljerat förslag till hur det skulle gå till.
Hela rivningen kommer att ta 30-35 år, varav de första tio går åt till att bygga den nya sarkofagen. Helst bör även reaktor tre byggas in - då beräknas hela rivningen kosta drygt 11 miljarder kr (1,6 miljarder dollar). I de pengar som G7 och EU hittills lovat Ukraina ingår inga pengar till detta projekt.
EU uppges överväga billigare lösningar som bara innebär att man skjuter problemet framför sig. /Ny teknik.

G7-gruppen - de största industristaterna i världen.

Enligt avtalet (i slutet av 1995) mellan Ukraina, G7 och Eu-kommissionen ska Tjernobylverket ersättas med två delvis byggda tryckvattenreaktorer på 1000 MW var av ryskt fabrikat i Rovno och Chmelnitskij, ca 30 mil sydväst om Tjernobyl.
I G7-planen ingår också att bygga en högspänd kraftledning till dessa platser och ett ställverk utanför det strålsmittade området vid Tjernobyl. Vissa, inte specificerade säkerhetshöjande åtgärder i Tjernobyl 3 ska också vidtas. Planen omfattar också att förbättra kraftvärmeverk och vattenkraftverk samt att verka för en effektivare energianvändning.

De sociala följderna av att stänga Tjernobyl blir omfattande. Ca 30 000 personer är i dag beroende av verket för sin försörjning. Hela Tjernobyl var uppbyggt för att ge service åt det stora kärnkraftverket som direkt sysselsätter 6000 personer.

Franska forskare oskadliggör kärnavfall
Ny teknik 36/97 - läs!



REAKTORN

Reaktorn är en sk RBMK-1000 reaktor, konstruerad i fd Sovjet - används bara där.

En grafit-modererad reaktor som använder sig av något anrikat uran-bränsle (ca 2% uran-235).

Ångan som driver turbinerna kommer direkt från kylvattnet i reaktorns kylsystem - utan att värmen gått över via värmeväxlare - vilket är vanligast i västerländska reaktorer.

Moderatorn, vars uppgift är att bromsa upp neutronerna och göra dem mer effektiva, är av grafik (kol).

En blandning av kväve och helium cirkulerar mellan grafitblocken för att hindra grafiten från att oxidera och för att öka överföringen av värme från grafiten till bränslekanalerna.

Härden är ca 7 m hög och 12 m i diameter.

Det finns 4 huvud-kylsystem varav en alltid är på ”standby”.

Fissionen i reaktorn kontrolleras genom att man höjer eller sänker ner ett antal av de 211 styrstavarna, som när de är nedsänkta absorberar neutronerna och minskar effekten.

Effekten i denna reaktor ligger på ungefär 1000 MW.

Olika säkerhetssystem - nöd-kylsystem - samt krav på minst 30 styrstavar, finns inbyggt i reaktorn.

Det viktigaste med denna reaktor är att när reaktorn producerar mindre än 20% av den maximala effekten, så blir den mycket instabil och benägen att plötsligt öka i effekt. Det var en av de viktigaste orsakerna till olyckan.

Kärnkraftstekniken bara 50 år ungefär. Det finns ingen återvändo, säger de amerikanska forskarna. Kärnkraften är varken bra eller dålig
- den är vad vi gör den till.

En 16 RBMK-reaktor.

Reaktor 3 och 4 är delvis sammanbyggda. Reaktorerna i Tjernobyl är sammanbyggda två och två med en del gemensamma utrymmen emellan.

Neutronerna som slungas ut efter en kärnklyvning av en uranatom måste bromsas för att kunna klyva fler urankärnor och upprätthålla kedjereaktionen. I Tjernobylverket bromsas neutronerna av grafit, dvs kol, och när kol blir för varmt börjar det brinna explosionsartat. Tjernobyl saknade reaktorinneslutning, därför blev olyckan allvarlig.

Ukraina har 15 kärnkraftverk (1996). Kärnkraften står för ca 50 % av landets elförsörjning. Tjernobyl levererar 5-7 %. Ukraina lider av elbrist i en omfattning världen knappast kan föreställa sig. /DN

Ny Teknik 17/96:
Det finns 15 reaktorer av Tjernobyl-typ i drift. Flertalet - 11 - finns i Ryssland, två i Litauen och två i Ukraina.
Block 1 och 3 av de ursprungligen 4 reaktorerna är fortfarande i drift. Reaktor 2 står sedan 1991 efter en b rand i turbinhallen.
Fyra av Rysslands RBMK-reaktorer står i Sosnovy Bor utanför Sankt Petersburg. Ytterligare fyra i drift finns i Kursk - en femte håller på att färdigställas. I Smolensk finns tre i drift.
I Litauen finns de två största, där den planerade tryckavlastningen med hjälp av en specialkonstruerad ABB-robot kommit igång.
Det finns ytterligare 42 rysktillverkade reaktorer inom det forna östblocket, de anses allmänt vara av bättre konstruktion än RBMK.

Ryssland har 29 reaktorer
Ukraina 14
Vitryssland 0
Sverige 9
Finland 4
Storbritannien 35
Japan 50
Frankrike 56
USA 109
se lista /Ny teknik 42/96

AB 30/11 96
Reaktor nr 1 stängdes av på lördagskvällen - den första som stängts av under ordnade förhållanden. Experter inledde arbetet med att tömma ut bränslet ur reaktor ett som enligt experter håller på att förfalla. Bara ettan och trean har varit i drift på sistone.
Ukrainska myndigheter har tidigare lovet att bara reaktor 3 ska vara i drift 1999 och att hela verket ska stängas år 2000.
I fredags sa dock Ukrainas statliga kommitté för atomenergi att reaktor 2, avstängd sedan 1991 efter en brand i kontrollrummet, ska återstartas nästa år.
Med tanke på Ukrainas stora problem med energiförsörjningen kan det inte uteslutas att reaktor 1 repareras och tas i drift igen. Chefen för Tjernobyl, Sergej Parasjin, vill behålla anläggningen ”som en reserv under kalla vintrar.”
Ukraina har slutit avtal med G7 om att Tjernobyl ska stängas, då den utgör en allvarlig risk för omvärlden.
Men regeringen i Kiev hotar riva upp avtalet eftersom omvärldens utlovade ekonomiska hjälp har uteblivit.
En fortsatt användning av reaktor 2 skulle finansiera stängningen av reaktor 1 och en effektiv försegling av olycksreaktorn nr 4.
Ukraina har övervägt att helt täcka över hela reaktorn hellre än att bygga en ny sarkofag ovanpå den nuvarande. /AB/TT
Formuleras av DN: Ukraina har övervägt att gräva ner hela reaktorn hellre än att bygga en ny sarkofag ovanpå.

INFORMATIONEN

Många har evakuerats mer än tre år efter olyckan. Hittills har mer än 200 000 personer evakuerats inkl de 135 000 inom 30 km zonen som evakuerades 1986. Det kan förefalla underligt att man evakuerar folk efter 3-4 år, då de redan fått de största stråldoserna. Orsaken är att man 1986-88 inte informerade människorna om den verkliga situationen. Under 1988 började kartor över nedfall inom olika delar av Sovjet att publiceras i tidningar. Det föranledde krav från befolkningen att vidtaga kraftfullare åtgärder - bla evakuering. De senaste åren har folk emellertid börjat återvända till vissa byar.

Allmänheten litar inte på myndigheterna, speciellt inte om informationen kommer från Moskva. Inte konstigt.  Man kan inte först försöka dölja problemen och sedan efter några år komma och erkänna att de var betydligt svårare än man tidigare sagt. Folk vet inte vem de ska lita på. De kan inte sätta sig in i sin egen riskbild. Den överdrivs ofta vilket gör att de hamnar i en mycket svår stressituation.

På kvällen den 28 kom första bekräftelsen (sent, i TV):
- En olycka har inträffat i Tjernobyls kärnkraftverk. Åtgärder har vidtagits för att undanröja följderna av olyckan. Hjälp ges åt de drabbade. En regeringskommission har tillsatts.
- Då pekade kärnkemiska analyser av den kraftigt förhöjda aktiviteten i luften över Sverige entydigt på att ett reaktorhaveri med svåra härdskador inträffat i Sovjetunionen. Även fortsättningsvis var informationen knapphändig om hur läget utvecklades.

Den sovjetiska allmänheten förstod knappt vad det betydde.

Världens kärnkraftsexpertis började lägga pussel av de små informationsbitar som då och då kom från Sovjet. De började samarbeta och jämförde teorier, studerade konstruktionsritningar och letade efter svagheter. . 

Först efter besöket av IAEA:s gen dir Hans Blix i maj började det komma kontinuerlig information från ett antal mätstationer nära Sovjets västgräns.

Informationskaos.
Medborgarna i Sovjet levde ur informationssynpunkt i ett slags dimma fylld av rykten och propaganda som motsade varandra och som innebar att folk avgränsades från sanningen och de misstag som begåtts. Denna hemlighetsfullhet och censur drabbade även utlänningar som inget fick veta och som var där.

GEOGRAFI

Tjernobyl ligger mellan de stora städerna Kiev och Minsk, på gränsen mellan Ukraina och Vitryssland, i ett område med sandig mark och tallskog. (13 mil från Kiev)

Alldeles intill rinner den stora floden Dnjepr som har sitt utlopp i Svarta havet. På vägen dit passerar den Kiev med 2,5 milj invånare - Sovjets tredje stad.

Nära staden Pripjat flyter floden med samma namn, den rinner ut i Dnjepr något söder om Tjernobyl. Staden ligger intill en järnväg och från den går till kärnkraftverket ett stickspår på vilket vagnar brukar transportera kärnbränsle till reaktorerna och lämna det med utbränt sådant. 


ZONEN

De flesta ryssar fick inget medborgarskap när Lettland bröt sig ur Sovjetunionen 1991. De rysktalande invånarna utgör ca 45 % av Lettlands befolkning - en rysk minoritet.


VITRYSSLAND - BELARUS

Children of Chernobyl
Projektet har ordnat hollidays i Irland, ambulanser och medical supplies till sjukhus och skolor i Vitryssland och Ryssland.
Nu (1966) genomför projektet en kampanj of long-term assistance, through building and improvement projects in Belarus, som ska öka barnens hälsa och säkerhet inför framtiden.
- specialskolor för barn som lär sig långsamt, partially sighted eller psykiatriska sjukhus med sanitära faciliteter mm - skolorna saknar dusch, varmvatten - elever har bara en omgång kläder osv.
Vattenkvaliteten är också ett problem.

Appell från Vitryssland - upprop på internet från den ortodoxa kyrkan i Vitryssland
Hjälp oss rädda våra barn!
Vi vädjar till mödrar över världen att känna tragedin som drabbat våra oskyldiga barn. Vi lever på samma planet och måste göra allt för att våra barn ska få le och njuta av sina liv.
Se uppropet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar