1998 Olyckan i Tjernobyl FLT 1

FLT 1

1998

Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl hade aldrig hänt, om inte säkerhetssystemen hade kopplats bort inför ett experiment lördagen den 26 april 1986. Operatörerna bröt mot instruktionerna utan att förstå riskerna. Några sekunder senare var katastrofen ett faktum.

Experimentet skulle göras i samband med att reaktor 4 skulle stängas av för årlig översyn. Syftet var att förbättra nödströmförsörjningen av kylvattenpumparna vid yttre nätbortfall tills reservgeneratorer kommit igång. Liknande experiment hade genomförts tidigare men den här gången kopplades säkerhetssystemen bort. Provet skulle göras flera gånger och då kunde de inte vara igång.
Redan på fredagen, när reaktorn gick på halvfart, kom oväntat en begäran från kraftkontrollen i Kiev om nio timmars fortsatta el-leveranser till industrin. Därmed fortsatte driften på 50 procents effekt. Om operatörerna Valerij Chodemtjuk och Vladimir Sjisjnok då hade avbrutit provet och startat säkerhetssystemen igen, så hade ingenting hänt. Men de fortsatte nedställningen nio timmar senare och startade provet med frånslagna säkerhetssystem. Klockan var 01.23 och mindre än en minut senare exploderade reaktor 4, varpå bränder uppstod och reaktortaket rasade in. Valerij Chodemtjuk blev kvar i ruinerna medan Vladimir Sjisjnok tog sig ut för att dö av brännskadorna några timmar senare.
Brandförmännen Pravik och Kibenok både såg och hörde explosionerna från sina stationer i städerna Pripjat och Tjernobyl. Glödande bränsle- och grafitfragment som slungades upp ur reaktorn avtecknade sig mot natthimlen medan ett moln av radioaktiva partiklar steg rakt upp i atmosfären. De tyngsta partiklarna föll ned i närområdet medan stora mängder stoft fördes bort med vindarna. Slumpvis föll det sedan till marken på platser över hela norra halvklotet, där det råkade regna. I dag beräknas 8 miljoner människor i Ukraina, Vitryssland och Ryssland bo i kontaminerade områden.
Ett hundratal brandmän var snabbt på plats. Brandmajor Leonid Teljatnikov ledde arbetet i stark hetta och radioaktiv strålning. Några dagar senare fördes han och 27 andra akut strålsjuka till Moskva för att dö. De klassades som radioaktivt avfall och begravdes i zinkkistor under halvmetertjocka, blyförsedda betongblock på Mitinokyrkogården.
Den brinnande 20 ton tunga härden måste kvävas, så 5000 ton bor, dolomit, sand, lera och bly släpptes ned i reaktorn från helikopter. Samtidigt grävde 400 gruvarbetare en tunnel under byggnaden för att därifrån kunna kyla härden med flytande kväve. Nakna kröp de i 50 graders hetta med små gruvvagnar framför sig mot en säker död.
Totalt har omkring 400 000 människor evakuerats ur den kontaminerade zonen på tre mils avstånd från kärnkraftverket och från flera hundra förgiftade byar. De tvingades lämna allt - både husdjur och ägodelar. Sedan kom tjuvar som plundrade deras hem och spred det livsfarliga godset över hela det forna Sovjet.
Omkring 800 000 så kallade likvidatörer sattes in i saneringsarbetet. Hälften var värnpliktiga och många tvångshämtades i sina hem om nätterna. Bland likvidatörerna fanns även hjältemodiga patrioter och äventyrare som lockades av den ovanligt höga lönen. Tiotusentals dog och hundratusentals blev invalider. Alla blev sjuka på något sätt.
Reaktor 4 täcktes till sist av en jättelik sarkofag av bly och betong. Den läcker ymnigt numera och är på väg att rasa in. Härdsmältan sjunker dessutom och lär nu befinna sig en dryg meter över grundvattennivån. Når den dit förgiftas floden Pripjat som har sitt utlopp i floden Djnepr som rinner ut i Svarta Havet som står i förbindelse med Medelhavet.
En eller flera reaktorer är fortfarande i full drift i Tjernobyl. Det ger arbete åt 6000 personer som får dubbel lön för att arbeta halvtid. År 2000 ska verket stängas av. Det har Ukraina kommit överens med G7-länderna och EU-kommissionen om. Många experter hävdar att det inte går. Där finns 200 ton kärnbränsle att ta hand om och det tar tid. Ukraina måste dessutom kompenseras för förlusten av energi samt det faktum att 30 000 människor är beroende av kärnkraftverket för sin försörjning.
- Varsågod och stäng, säger ansvariga i Ukraina som tänker skicka notan på 35 miljarder till väst.
Monica Antonsson


Bildtexter:

Den mörkgrå betongsarkofagen över reaktor 4 i kärnkraftverket i Tjernobyl ser stabil ut. Men skenet bedrar, den läcker som ett såll och är på väg att rasa ihop.

Kärnkraftverket i Tjernobyl är omgärdat av vatten. Floden Pripjat, som står i förbindelse med Djnepr, Svarta havet och Medelhavet, rinner bara några meter från reaktorbyggnaden.

Likvidatörerna spolade gatorna för att bli av med radioaktiviteten. Det lyckades inte. I dag ligger infarten till Pripjat öde. Ingen får ens komma i närheten av staden, där 40 000 människor bodde.

Den lilla villastaden Tjernobyl förfaller, sedan staden evakuerades 1986 och 25 000 invånare tvingades flytta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar